Tijdens de livestreams op 26 januari en 1 februari konden via de chat vragen gesteld worden. Hieronder kunt u de antwoorden op deze vragen bekijken.
Vragen over afstandsnormen
-
Hoe kun je bepalen waar de windmolens kunnen komen als er nog geen normen zijn voor afstand en wanneer zijn deze er dan wel? Wie bepaalt de normen?
De plaatsing van windturbines gebeurde tot voor kort aan de hand van zogenaamde imissienormen (= een maximaal belastingniveau ter plaatste van de woning). Omdat de landelijk geldende windturbinebepalingen (tijdelijk) buiten werking zijn gesteld, heeft een gemeente de mogelijkheid om locaties van windturbines te bepalen aan de hand van locatie specifieke (imissie)normen. Het Kabinet kondigt in haar regeerakkoord landelijke afstandsnormen aan. Deze verwachten we niet eerder dan in 2023. De overheid (nu nog gemeente, straks Rijk) bepaalt de normen.
-
Is afstand tot een dorp of bebouwde kom hetzelfde als voor het buitengebied?
Tot voorkort was er bij windturbinebepalingen geen verschil in normgrens voor woningen in het buitengebied of woningen in een kern. Het is op dit moment nog onduidelijk of het kabinet voor de beoogde afstandsnormen hier onderscheidt in maakt.
-
Op welke afstand van de woningen zouden de turbines moeten gaan komen in vak I?
Op deze vraag gelden ook de antwoorden die direct hierboven staan. Tot voorkort was er bij windturbinebepalingen geen verschil in normgrens voor woningen in het buitengebied of woningen in een kern. Het is op dit moment nog onduidelijk of het kabinet voor de beoogde afstandsnormen hier onderscheidt in maakt. Het Kabinet kondigt in haar regeerakkoord landelijke afstandsnormen aan. Deze verwachten we niet eerder dan in 2023. De overheid (nu nog gemeente, straks Rijk) bepaalt de normen.
-
Kunt u aangeven wat de minimale afstand wordt tot de kern van Lievelde? Dit met het oog op de basisschool, kinderdagverblijf etc.?
Nee, dat kunnen we niet. Kinderdagverblijven worden wel gerekend tot de definitie ‘geluidsgevoelige objecten’. Hieronder verstaan we: woningen, onderwijsgebouwen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, psychiatrische inrichtingen, kinderdagverblijven, woonwagenstandplaatsen en ligplaatsen voor woonschepen. In de mate van geluidsgevoeligheid zit geen verschil.
-
Wat is de te hanteren afstand tot een natuurgebied?
Daarvoor geldt geen standaard afstand. Voor een initiatief met windturbines moet in ieder geval rekening worden gehouden met nabijgelegen natuurgebieden met bijvoorbeeld een Natura 2000-status of Gelders Natuurnetwerk en ook met de flora en fauna nabij de turbines.
-
Wat waren de oude afstandsnormen en waarom zijn die bij de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State (ABRvS) gesneuveld?
Er was nooit sprake van afstandsnormen. De windturbinebepalingen die tot voor kort golden, waren imissienormen (=een maximaal belastingniveau ter plaatste van de woning). Deze zijn dan ook niet bij de afdeling gesneuveld. Voor deze windturbinebepalingen had op basis van EU-recht een milieubeoordeling moeten worden gemaakt. Deze milieubeoordeling ontbrak. Windturbinebepalingen zelf zijn niet vernietigd.
-
Welke afstand tot woonhuizen houdt men aan?
De afstandsnormen tot woonhuizen zijn nog niet bepaald. Het Kabinet kondigt in haar regeerakkoord landelijke afstandsnormen aan. Deze verwachten we niet eerder dan in 2023. De overheid (nu nog gemeente, straks Rijk) bepaalt de normen.
-
Wie zijn de direct omwonenden? Tot hoever moet je gaan?
Daarvoor geldt geen standaard definitie. Wie als omwonenden worden aangemerkt is maatwerk per project. Een specifieke groep is de direct omwonenden, zij die geluid en/of slagschaduw kunnen ervaren. Voor omwonenden hanteert de raad van State als vuistregel de norm van tien maal de tiphoogte.
-
Tijdens de informatie avond van afgelopen woensdag kon men niet zeggen welke afstand er tussen de molens moet zijn, dit moet toch wel bekend zijn!
Dit is niet bekend omdat de onderlinge afstand tussen windturbines in een park met meerdere turbines afhankelijk is van de heersende windrichting, de opstelling van de turbines (lijn- of clusteropstelling) en gericht is op het voorkomen dat de turbines elkaars wind afvangen. Dat verschilt per windinitiatief.
-
Mag de gemeente de afstandsnorm ook zelf gaan bepalen of moet men wachten op het rijk?
De afstandsnormen neemt de gemeente op in het nieuwe beleid. Het Kabinet kondigt in haar regeerakkoord landelijke afstandsnormen aan. Deze verwachten we niet eerder dan in 2023. De overheid (nu nog gemeente, straks Rijk) bepaalt de normen.
Vragen over ecologie/dierenwelzijn
-
Is volgens de provincie de groene ontwikkelzone een harde de belemmering?
De provincie sluit dat niet uit, maar wel is een sterke motivering nodig waarom persé daar.
-
Sovon Vogelonderzoek Nederland is bezig met het opstellen van een nieuwe landelijke windenergie gevoeligheidskaart voor vogels. Wordt hier ook naar gekeken?
Dat is mogelijk, maar niet verplicht zolang de uitkomsten van dit onderzoek niet in wet- en regelgeving zijn opgenomen. Vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening is het wel aan te bevelen dat de ontwikkelaars van windturbineparken dit meenemen in hun ruimtelijke onderbouwing van het initiatief.
-
Tevens ligt er in Berkelland/Oost-Gelre een groot weidevogel gebied. Weidevogels en andere soorten van open land zijn het gevoeligst voor habitatverlies als gevolg van de aanleg van energie-infrastructuur, omdat ze uitwijken voor hoog opgaande structuren in het open landschap waar ze broeden. Wordt hier nog rekening mee gehouden?
Voor elk windturbine-initiatief moet onderzoek worden gedaan naar effecten op de ecologie (flora en fauna). Als zo’n initiatief nabij een bekend weidevogelgebied ligt, dan moeten we dat in ogenschouw nemen.
-
Wat zijn de effecten van de windmolens op de vogels die broeden en leven in dit mooie weidevogelgebied?
Het is algemeen bekend dat er effecten zijn van windturbines op vogels. Zo kan er sprake zijn van vogels die in aanraking komen met de wieken. Daarvoor gelden normen. Voor elk windturbine-initiatief moet onderzoek worden gedaan naar effecten op de ecologie (flora en fauna). Als uit het flora en fauna onderzoek blijkt dat de effecten op de ecologie ter plaatse te groot zijn, komt de haalbaarheid van het initiatief in het gedrang.
-
Windturbines brengen risico's mee voor vogels en andere diersoorten zoals vleermuizen. Wordt hier nog rekening mee gehouden met de bouw van de windmolens zoals het aanbrengen van: stilstand-voorzieningen en draad- en rotormarkeringen of andere maatregelen?
Ja, dat is mogelijk.
-
Zijn natuurgebieden per definitie uitgesloten van plaatsing van windturbines?
Nee, maar ook hiervoor geldt dat voor zo’n initiatief eerst allerlei onderzoeken plaatsvinden en aangetoond moet worden dat de effecten binnen de normen blijven, voordat er groen licht komt voor zo’n plan.
-
Deel van gebied K ligt ook in natuurgebied Koolmansdijk zoals ik kan zien, is er gekeken naar de ecologische waarde van dat gebied?
Ja, hier is naar gekeken. Bij het opstellen van de RES 1.0 Achterhoek is een ruimtelijke analyse gemaakt waarbij per zoekgebied is gekeken naar beleidsmatige en planologische beperkingen die de inpassing van windturbines kunnen bemoeilijken. Daarbij is ook gekeken naar de impact op natuurwaarden in de zoekgebieden.
-
In het Vragender Veen, een natura 2000 gebied ,zit de kraanvogel te broeden. Deze heeft een aanvliegroute over de geplande molens. H hoe gaat men hier mee om?
Als er in of nabij dat gebied een windturbine initiatief is, moet de ontwikkelaar daarvan met ecologisch onderzoek aantonen of er effecten zijn op de plant- en diersoorten aldaar. Als deze effecten binnen de normen vallen, is zo’n windturbine initiatief niet op voorhand uitgesloten.
-
In ons gebied komen o.a. de kerkuil, steenuil, bosuil voor. Welke invloed hebben de windmolens hierop? Word daar onderzoek naar gedaan? Tevens ook op andere Flora en Fauna? Wat is de invloed op het dierenrijk, denk aan de vogels? Wat voor hinder ondervinden dieren als reeën ed.?
Het is algemeen bekend dat er effecten zijn van windturbines op vogels. Zo kan er sprake zijn van vogels die in aanraking komen met de wieken. Daarvoor gelden normen. Voor elk windturbine-initiatief moet onderzoek worden gedaan naar effecten op de ecologie (flora en fauna). Als uit het flora en fauna onderzoek blijkt dat de effecten op plant- en diersoorten ter plaatse te groot zijn, komt de haalbaarheid van het initiatief in het gedrang. Als deze effecten binnen de normen vallen, is zo’n windturbine initiatief niet op voorhand uitgesloten.
-
Wat zijn de effecten op hoog productieve bedrijfsdieren die erg gevoelig zijn voor stress. Pluimvee bedrijven, varkensbedrijven, konijnen, koeien, paarden, etc.
Er is geen onderzoek bekend waaruit een verband blijkt dat windturbines effect hebben op dierenwelzijn en de gezondheid van dieren door de realisatie van een windpark. Daarbij is een uitspraak van de Raad van State gedaan dat het niet aannemelijk is dat geluid van windturbines leidt tot effecten (stress) op paarden.
Vragen over geluid
-
Ik zie in de presentatie dat jullie bij het meten van geluid vooral kijken naar het geluid dat zich door de lucht verplaatst. Ook infrasoon geluid dat voornamelijk via de grond de huizen en slaapkamers bereikt, schijnt veel hinder en gezondheidsschade te geven (artikel van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde). Houden jullie hier ook rekening mee in het bepalen van de normen?
Ja, bij het bepalen van de geluidsnormen houden we bij het meten en berekenen ook rekening met infrasoon geluid. Gewoon geluid, laagfrequent en infrasoon geluid, maken allen onderdeel uit van de geluidsbelasting. Vrijwel alle geluidbronnen produceren een mengsel van gewoon geluid (boven 100/125 Hz), laagfrequent geluid (20-100/125 Hz) en infrasoon geluid (< 20 Hz). Infrasoon geluid nemen we niet waar met het menselijk oor, maar windturbines produceren wel dit soort geluid. Het RIVM is nu bezig met aanvullend geluidsonderzoek. Dat doen zij door onder andere omwonenden van windturbines vragen te stellen. De verwachting is dat het kabinet de uitkomsten hiervan meeneemt in landelijke afstandsnormen die zij nog gaan vaststellen..
-
Er wordt volledig voorbij gegaan aan infrasonoor geluid . Ik verwijs hier graag naar studies van dr. Ir De Laat. De genoemde studies van het RIVM zijn achterhaald en worden nieuw onderzocht. De feiten van de expert over geluid zijn zeer aanvechtbaar en eigenlijk niet juist. Dis is beschamend en juridisch laakbaar.
Op deze vraag geldt hetzelfde antwoord als op de vraag hiervoor.
-
Het RIVM geeft duidelijk aan dat laag frequent geluid onvoldoende onderzocht is en dat studies van onvoldoende kwaliteit zijn. Meer onderzoek is dan ook noodzakelijk. Men geeft dus niet aan dat er geen hinder is of dat er geen gezondheidseffecten zijn.
Zie voorgaande twee antwoorden.
-
Wat te doen met geluidsoverlast door de windmolens?
De geluidsnormen zijn opgesteld om de ervaren hinder door windturbinegeluid tot een aanvaardbaar niveau te beperken. Dit sluit niet uit dat door (een deel van de) omwonenden hinder als gevolg van windturbinegeluid kan worden ervaren. Bij een concreet windproject moeten we met een geluidsonderzoek aantonen dat aan de geluidsnormen wordt voldaan. De uitkomsten van zo’n geluidsonderzoek nemen we mee in het nieuwe windbeleid.
-
Niet waarneembaar geluid is wel hoorbaar en storend voor dieren zoals honden en paarden.
Er is geen onderzoek bekend waaruit een verband blijkt dat windturbines effect hebben op dierenwelzijn en de gezondheid van dieren door de realisatie van een windpark. Daarbij is een uitspraak van de Raad van State gedaan dat het niet aannemelijk is dat geluid van windturbines leidt tot effecten (stress) op paarden.
-
Over het geluid: het max aantal decibel is 104-108 bij het maximale vermogen. Bij welke windsnelheid is dat?
Dat verschilt per windturbinetype en het windaanbod (= hoeveelheid wind en windsnelheid). Elk type windturbine heeft een eigen ‘geluidscurve’ (= hoeveel geluid de windturbine produceert bij welke windsnelheid).
-
U maakt bij de opmerking over geluid geen verschil in de frequenties! Met name het laagfrequentie geluid is schadelijk. En met name het onhoorbare deel.
Bij het bepalen van de geluidsnormen houden we bij het meten ook rekening met infrasoon geluid. Gewoon geluid, laagfrequent en infrasoon geluid, maken allen onderdeel uit van de geluidsbelasting. Vrijwel alle geluidbronnen produceren een mengsel van gewoon geluid (boven 100/125 Hz), laagfrequent geluid (20-100/125 Hz) en infrasoon geluid (< 20 Hz).
-
Zou u concreet kunnen maken hoe veel geluid je nu op welke afstand hoort als de turbine draait?
Dat is zeer afhankelijk van de situatie (windturbinetype, windaanbod, andere factoren zoals omgevingslawaai, etc.). Het beste advies dat we u kunnen geven, is om zelf een keer te gaan luisteren in de nabijheid van een bestaand windpark. En indien mogelijk op verschillende momenten (verschillend windaanbod). Zo kunt u het best ervaren wat het geluid is dat een windturbine maakt.
Vragen over landschap/uitzicht
-
Waarom hier in onze mooie buitengebied windmolens plaatsen? Wij wonen landelijk en hebben veelal onze eigen voorzieningen getroffen, door panelen en zonneboiler zijn wij al duurzaam bezig. En dan worden wij mogelijk gestraft door deze verschrikkelijke windmolens. En al die panden op het industrieterrein zonder panelen! Verpest onze natuur niet en zet ze tegen de industrieterreinen aan!
In de RES 1.0 Achterhoek zijn in Oost Gelre twee zoekgebieden aangewezen waar onderzocht wordt of en zo ja hoe windturbines hier gerealiseerd kunnen worden . Windturbines in de bebouwde kom is niet aan de orde, dus liggen deze gebieden in ons buitengebied. Wind op land is nodig om te voldoen aan onze duurzaamheidsdoelstelling om energieneutraal te zijn. Zonneparken dragen daaraan ook bij.
-
Wat te doen met uitzicht belemmering door windmolens?
Windturbines hebben effect op de beleving van het landschap en op het uitzicht. Het is belangrijk dat in initiatieven voor wind nadrukkelijk wordt gekeken naar de impact op het landschap en de nadelige effecten daarvan zoveel mogelijk te beperken.
-
Er is een motie in de kamer aangenomen om de Noordtak van de Betuwelijn door de Achterhoek te onderzoeken, waarbij zoekgebied K eveneens in beeld is. En dan staat ook nog steeds een vierbaans A18 in de toekomstvisie Achterhoekraad. Hoe voorkomen we dat dit mooie gebied in onze gemeente straks het afvalputje van de provincie wordt?
Over de diverse ruimtelijke ontwikkelingen overlegt de gemeente met regio, provincie en Rijk. Het is zeer onduidelijk of de aangehaalde projecten in de toekomst gerealiseerd worden. Bij iedere ontwikkeling geldt dat die zo goed mogelijk moet worden ingepast in het landschap.
Vragen over slagschaduw
-
Bij de hele hoge turbines is de slagschaduw veel langer. Ik zou het dan logisch vinden als de minimale afstand tot een woning ook groter wordt, ik denk minimaal 600 meter.
De huidige afstand tussen windturbines en woningen komt hoofdzakelijk voort uit de geluidsnormen voor woningen. Voor slagschaduw golden overigens tot voorkort ook normen: op jaarbasis mocht een woning maximaal ca. 6 uur slagschaduw ontvangen. Maar, omdat een windturbine vrij eenvoudig is stil te zetten wanneer deze te veel slagschaduw produceert, was deze normering voor slagschaduw niet leidend voor de afstand tussen windturbines en woningen.
-
Wat is de slagschaduw van de grootste molen (250 m)?
Slagschaduw van grote molens kan tot 2 – 2,5 km ver reiken. Op die afstand is de slagschaduw dusdanig diffuus, dat deze zeer beperkt tot niet meer waarneembaar is. Slagschaduw is daarnaast enkel hinderlijk wanneer het een binnenruimte achtereenvolgend verduistert en verlicht.
Vragen over gezondheid
-
Als arts maak ik me zorgen over uw reactie omtrent vragen m.b.t. de gezondheidsrisico’s die in de webinar van oktober gesteld zijn. In deze antwoorden verwijzen jullie naar het rapport van het RIVM uit 2020. Echter blijkt, na onderzoek van diverse artsen en ex-hoofdredacteur van het geneesmiddelenbulletin, dit rapport gebaseerd te zijn op kwalitatief erg slecht onderzoek. Ook in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde van een maand geleden las ik een artikel wat de gezondheidseffecten ernstiger inschat. Hoe gaan jullie om met deze nieuwe inzichten m.b.t. de afstand van windmolens tot woningen?
Wij volgen in deze het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op dit moment is het RIVM bezig met vervolgonderzoek naar de effecten van windturbines op de gezondheid van mensen. Resultaten hiervan komen in de loop van 2022 beschikbaar. Deze neemt de gemeente zeker mee in haar overwegingen.
-
Het lijkt erop dat het advies wordt om een afstand van 10x de hoogte van de molen te handhaven als afstand tot woningen. Dit is zelfs in een “dunbevolkt” gebied als zoekgebied K niet mogelijk. Zouden jullie tegen dit advies ingaan met het risico op gezondheidsschade bij bewoners tot gevolg?
Windturbines waren tot voorkort ‘direct werkend’ onder het Activiteitenbesluit en -regeling Milieubeheer. Dat wil zeggen; alle nieuwe windturbines moesten in ieder geval voldoen aan de windturbinebepalingen (normen) uit dat besluit en regeling. Het Rijk is nu bezig deze windturbinebepalingen te voorzien van de benodigde milieuonderbouwing. Op het moment dat deze windturbinebepalingen weer van toepassing zijn, dienen wederom alle nieuwe windturbines te voldoen aan deze windturbinebepalingen. Een gemeente kan strengere normen opnemen in gemeentelijk beleid. Een gemeente kan in principe geen soepelere normen opnemen in gemeentelijk beleid, want de windturbines zijn ‘direct werkend’ onder de windturbinebepalingen uit het Activiteitenbesluit en -regeling en dienen in ieder geval daar aan te voldoen.
-
Wat is het effect van de "energie afgifte" op de mens?
Vragen over techniek
-
Wat als het project over 10 jaar ingehaald wordt doordat bijvoorbeeld de landelijke overheid waterstof introduceert of kernenergie waardoor de windmolen stilgezet wordt?
Zolang er nog geen rendabele of technisch haalbare alternatieven voor wind zijn, is een combinatie van zon en wind op land nodig om onze duurzaamheidsdoelen te halen. Dit sluit overigens niet uit dat er in de verdere toekomst andere energiebronnen aan toegevoegd kunnen worden.
-
Wat als het EN niet waait EN er geen zon is. Met deze 2 mogelijkheden redden we de doelstelling nooit. Worden we dan energie neutraal?
In het kader van de energietransitie worden verschillende aspecten van een duurzame energievoorziening verkend en doorontwikkeld. Ook energiedragers gaan hier onderdeel vanuit maken, bv. waterstof en batterij opslag. Zo kan op de momenten dat er geen wind of zon is, wel energie worden afgenomen.
-
Waarom wordt er alleen over windmolens met wieken gesproken? Er zijn ook windturbines zonder wieken.
Dat klopt, maar deze zijn bij lange niet zo rendabel en efficiënt in energieproductie.
-
Zijn er ook andere vormen van energie bekeken? Er is bijv. energie te verkrijgen uit de oxidatie van ijzer (ijzer is volop aanwezig in de aardkorst (vierde plek aan mineralen)). De oxidatie van ijzer levert enorm veel energie. Voor de terugwinning hiervan (de reductie) is 'alleen' nog een waterstofinstallatie nodig. Met deze energiecentrale wordt er geen vervuiling van de horizon gemaakt als ook de geluids-vervuiling . Is er überhaupt gekeken naar andere vormen van energie als alleen naar de energie in vorm van stroom (uit zonnepark of uit wind)? Wellicht is dit misschien toch nog mogelijk, dan kan het op een industrieterrein.
Zolang er nog geen rendabele of technisch haalbare alternatieven voor wind zijn, is een combinatie van zon en wind op land nodig om onze duurzaamheidsdoelen te halen. Dit sluit overigens niet uit dat er in de verdere toekomst andere energiebronnen aan toegevoegd kunnen worden.
-
Hoe hoger de windmolen hoe meer afstand van woningen, ook bouwkosten kleinere windmolens veel minder dus aan kust i.v.m. meer wind meer opbrengst met minder kosten , met nieuw afstandsnormen is er dus geen ruimte dus richten op zonnepanelen.
Er zijn nog geen nieuwe afstandsnormen van het Rijk bekend. Om landelijk de duurzaamheidsdoelen te halen is een combinatie van wind op zee en land en zon op land nodig. Daarom zijn binnen de regio de zoekgebieden voor wind in de gebieden K en I aangewezen (RES 1.0 Achterhoek).
-
Bij de kleine windmolens van +-25 meter wordt het zoekgebied ook vele malen groter. Zo is er ook een stuk minder overlast en hinder in alle opzichten. Hoeveel zouden er van de grootte nodig zijn?
Dat aantal is niet eenvoudig te geven. Daarbij komt dat windturbines van deze beperkte hoogte voor de grotere windturbine-initiatieven onvoldoende rendabel en efficiënt in de energieproductie zijn. Windturbines van deze maat zien we nog wel eens als solitaire molen op het erf van een agrarisch bedrijf voor de eigen energieopwekking verschijnen.
-
Over hoeveel windmolens hebben we het hier en met welke afmetingen?
In de RES 1.0 Achterhoek is bepaald dat Oost Gelre van de totale regionale opgave aan wind 0,058 TerraWattuur door wind levert. Hoeveel windturbines dat precies zijn, is niet te zeggen. Dat is ook afhankelijk van de hoogte en de productiecapaciteit van de windturbine.
-
Er is aangegeven door de initiatiefnemers (Prowind) dat kleine windmolens niet meer geplaatst worden doordat deze niet meer rendabel zijn. Dus we krijgen te maken met de grootste molens die er nu zijn klopt dit?
Het klopt dat kleine windturbines voor de grotere windturbine-initiatieven onvoldoende rendabel en efficiënt in de energieproductie zijn. Dat wil niet zeggen dat we nu voor de grootste windturbines kiezen. De randvoorwaarden waar windinitiatieven aan moeten voldoen, worden in het nieuwe beleid beschreven. Input daarvoor moeten we nog ophalen.
-
Lage windturbines worden niet meer geplaatst, dus dit moet je niet voorstellen.
We nemen uw opmerking voor kennisgeving aan.
Vragen over overheid & beleid
-
3 jaar geleden zijn de eerste gespreken gevoerd met landeigenaren. Het is wel een beetje laat om nu de bewoners er pas bij te betrekken?
Bij het opstellen van het Beleid installaties opwekking hernieuwbare energie in 2018 hebben inwoners op diverse bijeenkomsten mee kunnen praten over het nieuwe beleid. Deze bijeenkomsten vonden plaats voordat de eerste initiatieven bekend werden. De gemeente biedt nu opnieuw de mogelijkheid om mee te praten over de bijstelling van dit beleid.
-
Wij wonen ook op ongeveer 400 meter van het zoekgebied maar blijkbaar houdt het overleg of overlast op bij de gemeente grens. Graag zou ik en ook vele anderen (inwoners gemeente Aalten ) erbij betrokken worden. Zoekgebied 400 meter van een te plaatsen windmolen is al lang een gepasseerd station met de nieuwe normen die gelden voor plaatsing windmolens.
Deze opmerking nemen wij ter harte. Voor de tweede ronde windcafés dit voorjaar nodigen wij alle overige inwoners en belanghebbenden in Oost Gelre uit. Ook inwoners van de buurgemeenten in de nabijheid van de zoekgebieden nodigen wij uit.
-
Als alle zonnedaken van bedrijven (ook agrarisch) en particulieren en de bestaande zonneparken worden opgeteld voldoet de gemeente Oost Gelre aan de RES norm. Waarom worden particulieren niet meegerekend terwijl dat wel mag?
Particuliere daken zijn wel meegewogen. Dit maakt echter deel uit van de besparingsopgave.
-
Waarom zijn aanwonenden van gemeente Aalten er niet direct bij betrokken en weet gemeente Aalten ervan en waarom hebben zij ons niet geïnformeerd. Waarom worden de bewoners langs de gemeente grens, niet in kennis gesteld door wat er besproken is, in de andere gemeente. Wordt er overlegd met nabij gelegen buurgemeente Aalten?
Ja, er is overleg en afstemming met de buurgemeenten waar de zoekgebieden K en I aan raken.
-
U publiceerde recent een mooi kaartje met het zoekgebied en stipjes voor elke woning. Als bewoner van Berkelland, vlak op de gemeentegrens, vraag ik u: bent u niet vergeten dat er ook stipjes zouden moeten staan aan de andere kant van de gemeentegrens?
Nee, dat zijn we niet vergeten. Lees meer over de samenwerking tussen Oost Gelre en Berkelland.
-
Als de gemeente beleid maakt (eigen normen) en de landelijke overheid komt enige maanden later met nieuwe normen, kan het beleid van de gemeente dan 'overruled' worden?
Als de afstandsnormen van het Rijk strenger zijn of juist minder streng zijn dan normen die wij al dan niet in ons aangepaste beleid formuleren, dan gelden die van het Rijk (tenzij daar maatwerkmogelijkheden in mogelijk worden gemaakt).
-
Als de Raad van State oordeelt dat er aanvullend onderzoek nodig is, dan is het toch logisch dat daarop wordt gewacht alvorens oost Gelre besluiten neemt.
We willen niet wachten tot het Rijk met een afstandsnorm komt. In de tussentijd kunnen wij ons beleid tegen het licht houden en herijken/aanpassen. Dan zijn wij voorbereid als de normen van het Rijk komen en kunnen nieuwe initiatieven voor wind in behandeling worden genomen.
-
Ik begrijp dat de regering bezig is met het opstellen van wettelijke richtlijnen voor het plaatsen van windmolens. Is het niet verstandig om deze af te wachten voordat er een gebied wordt aangewezen om windmolens te plaatsen?
Op deze vraag kunnen we hetzelfde antwoord geven als op de vraag hierboven.
-
Is de achterliggende gedachte misschien dat een snelle actie nu voorkomt dat de komende normen strenger zullen zijn dan welke de gemeente nu kan hanteren.
Nee. En op dit moment hanteren wij geen normen, omdat wij geen beleid hebben vanwege de pas op de plaats van onze raad. In de tussentijd kunnen wij ons beleid tegen het licht houden en herijken/aanpassen. Dan zijn wij voorbereid als de normen van het Rijk komen en kunnen nieuwe initiatieven voor wind in behandeling worden genomen.
-
Is het niet verstandig om de onderbouwde nationale windturbinebepalingen af te wachten? Als aanvulling kunnen dan altijd nog lokale wensen ingevuld worden. Waarschijnlijk is dan ook meer over het aanvullende RIVM onderzoek bekend. Het is dan ook nog niet nodig om op zo'n beladen onderwerp moeilijke keuzes te maken, en na realisatie voor langere periode onomkeerbaar is. Dit onderwerp kan ook voor verdeling in buurten zorgen. (en daar hebben we nu met corona al genoeg uitdaging aan..;) ) Je zou er ook voor kunnen kiezen om vanuit 2030 terug te rekenen in procestijd. Misschien is besluitvorming pas nodig in 2027 -2028. Wellicht worden we ingehaald door de tijd en zijn er andere (technische) mogelijkheden om aan de doelstellingen te voldoen.
Nee, het is niet verstandig om te wachten tot het Rijk komt met afstandsnormen. In de tussentijd kunnen wij ons beleid tegen het licht houden en waar nodig herijken en aanpassen. Juist ook op onderwerpen die niet alleen zien op normen, omdat ons beleid breder is en meer bevat dan alleen afstandsnormen. Denk aan bijv. gezondheid, participatie, norm voor aantal uren slagschaduw per jaar, ontwerpprincipes (dat windparken in een bepaalde opstelling moeten staan). Door niet te wachten, maar juist proactief aan de slag te gaan met ons beleid voor windturbines, zijn wij voorbereid als straks de normen van het Rijk komen en kunnen we nieuwe initiatieven voor wind in behandeling nemen. Het RIVM doet aanvullend onderzoek naar gezondheidseffecten ten gevolge van windturbines. De resultaten van dit onderzoek neemt de gemeente mee in de besluitvorming over het nieuwe windbeleid.
-
Even een huishoudelijke vraag: Waarom wordt deze semi-interactieve sessie gehouden en geen interactieve sessie waarbij de discussie niet geschuwd wordt?
De vorm van de windcafés van 26/1 en 1/2 is gekozen door de coronabeperkingen en het doel van de avond. We willen in deze fase vooral informeren en zorgen en wensen ophalen. Het liefst doen wij dat in een zaal of op locatie waarbij we met elkaar het gesprek aangaan. Als de coronamaatregelen dat weer toestaan, gaan we dat ook doen.
Vragen over participatie
-
Bij veel windmolenparken gaat een aanzienlijk deel van de winsten en subsidies naar grote investeerders, vaak ook nog uit het buitenland. Is het mogelijk om, als de gemeente zoekgebied K toewijst voor windmolens, de lokale bewoners voorrang te geven op het starten van een initiatief?
De wijze waarop eigenaren en omwonenden financieel kunnen participeren in een windturbine-initiatief willen wij deel laten uitmaken van het nieuwe beleid voor windenergie. Onze raad heeft eerder aangegeven het belangrijk te vinden dat inwoners financieel kunnen participeren. Hoe precies en in welke mate onderzoeken we bij het opstellen van ons nieuwe beleid.
-
Eén vraag blijft nog onbeantwoord en die gaat over de brief van 20 oktober 2020 van Vragender Duurzaam. Is de inhoud van deze brief nog geldig?
De brief waarnaar u refereert is van Vragender Duurzaam (VCEN u.a.) van oktober 2020, gericht aan wethouder Porskamp. U vraagt of de inhoud van de brief nog geldig is. Aangezien de gemeente niet de afzender van de brief is, kunnen wij die vraag niet beantwoorden. Wat de financiële participatie betreft waarover in de brief wordt gesproken: dit is een onderwerp dat we meenemen in de herijking van ons windbeleid.
-
Hoe worden de voor- en nadelen in beeld gebracht? Vooral voor de mensen in de omgeving moeten de voordelen wel groter zijn om het te kunnen verantwoorden.
De voor- en nadelen van een windturbine-initiatief moeten in beeld worden gebracht als onderdeel van het onderzoek naar de haalbaarheid (ruimtelijke onderbouwing).
-
Kunnen jullie aangeven wat de belangen van grondeigenaren zijn t.o.v. de mogelijk te plaatsen windmolen?
Dat kunnen wij niet aangeven, wel inschatten. Eigenaren van grond waarop een windturbine-initiatief speelt, kunnen financieel profiteren door het ter beschikking stellen van hun grond, terwijl zij er zelf niet hoeven te wonen.
-
Oost Gelre (en ook Berkelland) heeft een aantal energiecoöperaties binnen haar gemeentegrenzen. Welke rol spelen die coöperaties?
De energiecoöperaties zijn gesprekspartner voor de gemeente als het gaat om de energietransitie. De coöperaties hebben op dit moment geen concrete rol in de ontwikkeling van windprojecten. Of zij hier in de toekomst wel een rol in kunnen en willen pakken, bepalen zij zelf.
-
Mee participeren is alleen voor burgers die genoeg geld over hebben en daar aan willen verdienen, dus minder bedeelden zijn weer de klos. Zij hebben wel veel overlast maar geen financieel voordeel.
De wijze waarop grondeigenaren en omwonenden financieel kunnen participeren in een windturbineinitiatief willen wij deel laten uitmaken van het nieuwe beleid voor windenergie. Onze raad heeft eerder aangegeven het belangrijk te vinden dat inwoners financieel kunnen participeren. Hoe precies en in welke mate onderzoeken we bij het opstellen van ons nieuwe beleid.
Overige vragen
-
Hoeveel hinder is er te verwachten van de bouw? aanleg bekabeling ed? tijdsplan?
Tijdens de bouwfase van een windpark kan de omgeving hinder ondervinden van groot verkeer en aanlegwerkzaamheden voor bekabeling. Een bouwende partij legt de werkzaamheden altijd eerst voor aan de gemeente. Het is gebruikelijk dat de bouwende partij de omgeving informeert over de werkzaamheden en de te verwachten hinder daarvan.
-
Hoeveel uur per dag gaan de turbines draaien gemiddeld?
Afhankelijk van windturbinetype en windaanbod op locatie. Elk windturbinetype heeft een bepaalde ‘cut-in’ snelheid. Dit is de windsnelheid waarbij de windturbine begint met energie produceren (vaak is dit rond de 3 m/s op ashoogte). Over de duim genomen kan gesteld worden dat moderne windturbines ca. 95% van de tijd draaien (gerekend met alle uren gemiddeld in 1 jaar, dat zijn ca. 8600 uur per jaar). Uiteraard is dit afhankelijk van een aantal factoren, zoals de eerder genoemde cut-in snelheid, maar ook de locatie van de windturbine, de ashoogte en wieklengte.
-
Wat te doen met vermindering waarde woning na plaatsen windmolens?
In het algemeen geldt dat door een ruimtelijk plan planschade aan de orde kan zijn. De Wet ruimtelijke ordening biedt de mogelijkheid om deze planschade te claimen bij de gemeente. Voor de bepaling van die schade in euro’s geldt een normaal maatschappelijk risico. Mocht er sprake zijn van planschade dan legt de gemeente die door naar de initiatiefnemer. Een ‘normaal maatschappelijk risico’ is 2 – 5%. Onder de Omgevingswet wordt dit anders. In artikel 15.7 Omgevingswet is voor indirecte planschade voortaan een forfait opgenomen van vier procent.
-
Kunnen wij de sheets van de presentaties ontvangen?
Wij plaatsen de presentatie op de pagina Energieopwekking. Daar kunt u de presentatie en de video-opnames van de windcafé’s terugkijken.
-
Waarom zijn wij als bewoners zo laat pas geïnformeerd. Hoe kan het dat buren wel een info folder hebben ontvangen en wij niet?
Bij de verzending van de uitnodigingsfolders hebben wij geprobeerd zo compleet en zorgvuldig mogelijk te zijn. Wij hebben alle woonadressen in de RES zoekgebieden K en I plus een zone van 400 meter daaromheen een uitnodiging gestuurd. Met de bezorging van deze uitnodigingsfolders is iets niet goed gegaan in sommige straten. Wij hebben dat teruggekoppeld aan de bezorgers. Een volgende keer zijn wij daar zeer alert op.
-
Bosch en van Rijn is dus alles behalve onafhankelijk. Maar een actieve partner om windmolens geplaatst te krijgen?
Oost Gelre heeft Bosch en Van Rijn ingehuurd om ons te adviseren over de meer technische aspecten van windenergie, zoals de actuele stand van de techniek, geluid, slagschaduw, gezondheid, maar ook (financiële) participatie. Zij hebben geen belang bij het plaatsen van windturbines in Oost Gelre.
-
De toelichting van de expert is in vele aspecten niet in overeenstemming met de huidige kennis van zaken. De neutraliteit van deze expert is te betwijfelen.
De huidige kennis van zaken hoeft niet altijd overeen te komen met de geldende wet- en regelgeving. Met dat laatste hebben wij wel te maken voor de beoordeling van windturbine-initiatieven. Bosch en Van Rijn is voor ons een objectieve adviseur op het gebied van windenergie. Zij hebben geen belang bij het plaatsen van windturbines in Oost Gelre.
-
Luisterend naar de expert hebben windturbines alleen maar voordelen en bijna geen nadelen.
Bosch en Van Rijn heeft objectief de actuele stand der techniek van windturbines en ook de mogelijk nadelige effecten zoals geluid, slagschaduw en ecologie toegelicht.
-
Opmerking, de man die nu aan het woord is, is erg positief over windmolens. Wellicht heeft hij plek in de achtertuin?
Dank voor uw opmerking en tip 🙂
-
Tip: zet de turbines daar waar ze nu de noordtak van de Betuwelijn plannen :-).
Dank voor uw opmerking en tip 🙂
-
Er is een motie in de kamer aangenomen om de Noordtak van de Betuwelijn door de Achterhoek te onderzoeken, waarbij zoekgebied K eveneens in beeld is. En dan staat ook nog steeds een vierbaans A18 in de toekomstvisie Achterhoekraad. Hoe voorkomen we dat dit mooie gebied in onze gemeente straks het afvalputje van de provincie wordt?
Over de diverse ruimtelijke ontwikkelingen is de gemeente in overleg met regio, provincie en Rijk. Het is zeer onduidelijk of de aangehaalde projecten in de toekomst ooit gerealiseerd zullen worden. Bij iedere ontwikkeling geldt dat die zo goed mogelijk moet worden ingepast in het landschap.
-
Van wie zijn de windmolens in planning en wie gaan er aan verdienen ? iedereen wil wat voor milieu doen maar het moet wel iets ( veel) opleveren als er geen verdien model is dan zijn er geen gegadigden , Ik betaal liever meer (belasting) voor groene stroom die wordt opgewekt zonder winstoogmerk en op plekken waar het rendabel is zonder leefomgeving aan te tasten , maar waarom worden deze opties niet meegenomen , is dat dus alleen maar voor het ego van de gemeente om te laten zien en op hun borst te kloppen dat zij de wereld redden over de rug van de burgers !!!
Op dit moment zijn er geen windturbine-initiatieven in Oost Gelre. Vanzelfsprekend verdient de ontwikkelaar van een windturbinepark aan de exploitatie daarvan, maar eigenaren en inwoners kunnen daarvan ook financieel profiteren. Onze raad heeft eerder aangegeven het belangrijk te vinden dat inwoners financieel kunnen participeren. Hoe precies en in welke mate onderzoeken we bij het opstellen van ons nieuwe beleid.
-
Naar het waardevol cultuurlandschap is geen onderzoek meer nodig, dit is reeds vast gesteld door de provincie Gelderland. Met de nodige beperkingen voor Vragender als Dorp en zijn ondernemers. Vragender ligt in een waardevol cultuur landschap. momenteel zouden molens hier niet in geplaatst mogen worden hoe gaat de gemeente hier mee om?
In het algemeen geldt dat voor een initiatief voor windturbines onderzoek moet worden gedaan naar de effecten daarvan op allerlei thema’s, zoals de cultuurhistorie. Hierbij wordt onderzocht of de aanwezige kernkwaliteiten van het cultuurlandschap worden aangetast door de windturbines en in welke mate.
-
Voor 2 zeer nabij gelegen NSW landgoederen met o.a. cultuurhistorie, wandelpaden, rust en wild hebben windmolens op allerlei manieren een negatieve invloed. Bent u zich daarvan bewust en wordt er rekening mee gehouden in eventuele plannen.
Ja, hiervan zijn wij ons bewust. We houden hier rekening mee door voor een windinitiatief onderzoek te doen naar de effecten daarvan op allerlei onderwerpen zoals de cultuurhistorie, de omgeving, planten en dieren.
-
De gemeente Berkelland heeft aangegeven in gebied K windmolens te gaan plaatsen. Waarom wordt hier door de gemeente Oost Gelre niet bij aangesloten? Immers, het is al duidelijk dat in gebied K windmolens gaan komen (in ieder geval net over de gemeentegrens).
Oost Gelre en Berkelland hebben recent een samenwerkingsovereenkomst getekend met daarin de afspraken samen op te trekken in de verdere invulling van gebied K en de communicatie en participatie daarover. Op basis van het te herijken RODE-beleid door Berkelland wordt met Oost Gelre bezien of in gebied K mogelijkheden zijn voor een grote clusteropstelling van meerdere windturbines die op lokaal draagvlak kunnen rekenen.
-
Gaan ze in gebied K en I plaatsen of kiezen ze 1 gebied?
Er is ons geen initiatief bekend voor gebied K of I. Vanuit de RES 1.0 Achterhoek zijn K en I de zoekgebieden waarvoor onderzocht kan worden of en zo ja hoe windturbines hier gerealiseerd kunnen worden.
-
Is er voorkeur om de turbines bij elkaar te plaatsen (bv vanuit het oogpunt van netaansluiting), of kunnen ze verspreid geplaatst gaan worden?
In het algemeen geldt dat het bij elkaar zetten van windturbines het minst nadelige effect op het landschap heeft. De windturbines kunnen bij elkaar gezet worden door ze in een lijn op te stellen of in een cluster.
-
Kan er een kaartje gemaakt worden met cirkels van 600 meter rond alle woningen/woonkernen in het zoekgebied, en de natuurbieden duidelijk gemarkeerd? Dan zal veel inzichtelijker worden welk gebied er concreet overblijft. Of eventueel meerdere versies van zo’n kaart, met cirkels van 400, 600 of zelfs 800 m.
Ja, in theorie kan dat, maar dat heeft op dit moment weinig zin. Per slot van rekening is er nog geen algemene afstandsnorm vanuit het Rijk bekend. Zodra die er is, kan zo’n kaartje zeker gemaakt worden en dat zullen we dan ook doen.
-
Kunnen jullie ongeveer aan geven waar de windmolens komen in gebied K . Wat zijn ongeveer de afstand meters woning/windmolen.
Dat is nog niet bekend. De RES 1.0 Achterhoek wijst de zoekgebieden aan, waaronder K. In dat zoekgebied wordt vervolgens onderzocht of en zo ja hoe en waar windturbines het beste gerealiseerd kunnen worden. Omdat de locatie nog niet bekend is, kan de afstand tot een woning nu nog niet bepaald worden. Het Kabinet kondigt in haar regeerakkoord landelijke afstandsnormen aan. Deze verwachten we niet eerder dan in 2023. De overheid (nu nog gemeente, straks Rijk) bepaalt de normen.
-
Waarom hier en niet op gemeentelijk terrein bv de Laarberg? Waarom worden de windmolens niet op industrieterreinen geplaatst. Dit omdat de mogelijke grootverbruikers dan ook in de buurt zitten?
De RES 1.0 Achterhoek wijst de zoekgebieden aan, waaronder K. In dat zoekgebied wordt vervolgens onderzocht of en zo ja hoe en waar windturbines het beste gerealiseerd kunnen worden.
-
Waarom windmolens in (open) landschap en niet naast industrie terrein of dichte bebouwing?
In de RES 1.0 Achterhoek zijn in Oost Gelre twee zoekgebieden aangewezen waar onderzocht wordt of en zo ja hoe windturbines hier gerealiseerd kunnen worden . Windturbines in de bebouwde kom is niet aan de orde, dus liggen deze zoekgebieden in ons buitengebied. Wind op land is nodig om te voldoen aan onze duurzaamheidsdoelstelling om energieneutraal te zijn. Zonneparken dragen daaraan ook mee.
-
Wat is de exacte locatie van het beoogde windpark?
Dat is nog niet bekend. De RES 1.0 Achterhoek wijst de zoekgebieden aan, waaronder K en I. In deze zoekgebieden wordt vervolgens onderzocht of en zo ja hoe en waar windturbines het beste gerealiseerd kunnen worden. Omdat de locatie nog niet bekend is, kan een afstand tot woning nu nog niet bepaald worden. Het Kabinet kondigt in haar regeerakkoord landelijke afstandsnormen aan. Deze verwachten we niet eerder dan in 2023. De overheid (nu nog gemeente, straks Rijk) bepaalt de normen.
-
Windmolens hier zijn te duur (hoog )en leveren aan de kust meer op, ze zijn minder hoog en meer dan 50% goedkoper met meer opbrengst dus laat uw gemeente daar in investeren in plaats van het landschap in de Achterhoek te vernielen. Waarom wordt deze optie niet overwogen?
In 2009 heeft de gemeente Oost Gelre samen met de andere Achterhoekse gemeenten de ambitie uitgesproken om in 2030 energieneutraal* te zijn. Ons streven is dat het gemeentelijk beleid nauw aansluit bij het Akkoord van Groenlo, de Regionale Uitvoeringsagenda, op de lokale situatie en de inbreng van de samenleving. In de Regionale Energie Strategie 1.0 Achterhoek (kortweg RES 1.0 Achterhoek) ligt onze duurzaamheidsdoelstelling vast.
Oost Gelre heeft als doel om 0,058 TwH (Terawattuur) duurzaam met wind op te wekken. Dit kunnen we niet realiseren met alleen wind op zee. Vandaar de regionale opgave om windturbines in de zoekgebieden K + I uit de RES 1.0 Achterhoek te onderzoeken.
*Energieneutraal betekent: net zoveel energie duurzaam opwekken als dat we verbruiken. Met andere woorden: wat we niet verbruiken hoeven we ook niet op te wekken.
In aansluiting op de ‘Regionale uitvoeringsagenda duurzame energie Achterhoek’ gaan wij daarbij voor een mix van besparing en hernieuwbare vormen van energieopwekking. Deze mix is nodig om energieopwekking te spreiden over verschillende weertypen zoals wind en zon.
-
De Achterhoek staat op z’n kop vanwege de mogelijke komst van de Noordtak; ernstige aantasting van het landschap en de natuur. Windturbines zijn kilometers in de omtrek zichtbaar en zijn een onaanvaardbare inbreuk op het Nationaal Landschap Winterswijk. Ze hullen de wijde omgeving in een deken van zoevend, zwiepend, pulserend, bonkend, hoorbaar en infrasoon geluid. Ze zorgen voor stress en gezondheidsklachten. Waarom zou u dit uw burgers aan gaan doen? Volgens Urgenda zijn er al genoeg windmolens op land om de klimaatambities waar te maken.
In 2009 heeft de gemeente Oost Gelre samen met de andere Achterhoekse gemeenten de ambitie uitgesproken om in 2030 energieneutraal* te zijn. Ons streven is dat het gemeentelijk beleid nauw aansluit bij het Akkoord van Groenlo, de Regionale Uitvoeringsagenda, op de lokale situatie en de inbreng van de samenleving. In de Regionale Energie Strategie 1.0 Achterhoek (kortweg RES 1.0 Achterhoek) ligt onze duurzaamheidsdoelstelling vast.
Oost Gelre heeft als doel om 0,058 TwH (Terawattuur) duurzaam met wind op te wekken. Dit kunnen we niet realiseren met alleen wind op zee. Vandaar de regionale opgave om windturbines in de zoekgebieden K + I uit de RES 1.0 Achterhoek te onderzoeken.
*Energieneutraal betekent: net zoveel energie duurzaam opwekken als dat we verbruiken. Met andere woorden: wat we niet verbruiken hoeven we ook niet op te wekken.
In aansluiting op de ‘Regionale uitvoeringsagenda duurzame energie Achterhoek’ gaan wij daarbij voor een mix van besparing en hernieuwbare vormen van energieopwekking. Deze mix is nodig om energieopwekking te spreiden over verschillende weertypen zoals wind en zon.
-
Is het stroomnet wel geschikt voor de windmolens?
Het is bekend dat de netcapaciteit in de Achterhoek op plekken mogelijk ontoereikend wordt. Daarom is Liander bezig dit in kaart te brengen en onderzoekt zij of en zo ja hoe en waar het net uitgebreid of verzwaard moet worden. Liander is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet. In het kader van de energietransitie worden verschillende aspecten van een duurzame energievoorziening verkend en doorontwikkeld. Ook energiedragers gaan hier onderdeel vanuit maken, bv. waterstof en batterij opslag. Zo kan in het geval er beperkte capaciteit op het net is de opgewekte energie toch worden benut.
-
De energie van Vragender zou naar de centrale in Dale moeten. Daar is echter geen ruimte tot zeker 2028/2030. Wat zijn hier de gevolgen van?
Het is bekend dat de netcapaciteit in de Achterhoek op plekken mogelijk ontoereikend wordt. Daarom is Liander bezig dit in kaart te brengen en onderzoekt zij of en zo ja hoe en waar het net uitgebreid of verzwaard moet worden. Liander is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet. In het kader van de energietransitie worden verschillende aspecten van een duurzame energievoorziening verkend en doorontwikkeld. Ook energiedragers gaan hier onderdeel vanuit maken, bv. waterstof en batterij opslag. Zo kan in het geval er beperkte capaciteit op het net is de opgewekte energie toch worden benut.
-
Men heeft het erover dat het stroomnet vol zit, hebben de windturbines dan nog wel zin.
Het is bekend dat de netcapaciteit in de Achterhoek op plekken mogelijk ontoereikend wordt. Daarom is Liander bezig dit in kaart te brengen en onderzoekt zij of en zo ja hoe en waar het net uitgebreid of verzwaard moet worden. Liander is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet. In het kader van de energietransitie worden verschillende aspecten van een duurzame energievoorziening verkend en doorontwikkeld. Ook energiedragers gaan hier onderdeel vanuit maken, bv. waterstof en batterij opslag. Zo kan in het geval er beperkte capaciteit op het net is de opgewekte energie toch worden benut.
-
Wordt er rekening gehouden met het elektriciteitsnet? Kan dit de opbrengst van windmolens aan?
Het is bekend dat de netcapaciteit in de Achterhoek op plekken mogelijk ontoereikend wordt. Daarom is Liander bezig dit in kaart te brengen en onderzoekt zij of en zo ja hoe en waar het net uitgebreid of verzwaard moet worden. Liander is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet. In het kader van de energietransitie worden verschillende aspecten van een duurzame energievoorziening verkend en doorontwikkeld. Ook energiedragers gaan hier onderdeel vanuit maken, bv. waterstof en batterij opslag. Zo kan in het geval er beperkte capaciteit op het net is de opgewekte energie toch worden benut.
-
Hoeveel hinder is er te verwachten van de bouw? Aanleg bekabeling ed.? Tijdsplan?
Tijdens de bouwfase van een windpark kan de omgeving hinder ondervinden van groot verkeer en aanlegwerkzaamheden voor bekabeling. Dergelijke werkzaamheden dient een bouwende partij altijd eerst voor te leggen aan de gemeente. Daarnaast is het gebruikelijk dat vanuit de bouwende partij richting de omgeving gecommuniceerd wordt over de werkzaamheden en eventueel te verwachten hinder daarvan.