De gemeenteraad heeft de visie op een aardgasvrij Oost Gelre aangenomen. Nu is het tijd om te starten met het uitvoeren daarvan. In de visie staat wat voor opties er zijn om gebouwen te verwarmen zodat er zo min mogelijk CO2 wordt uitgestoten. CO2 zorgt voor klimaatverandering. Sommige opties moeten eerst verder onderzocht worden. De optie die we nu eerst verder gaan onderzoeken is warmte uit water.

Water uit Groenlose gracht om op te warmen en te koelen?

Water warmt op door de zon in de zomer. Er zijn technieken waarbij je de warmte uit het water kunt halen en in de winter kunt gebruiken om woningen en bedrijven te verwarmen. Andersom kan ook, koude uit het water halen in de winter zodat je dat kunt gebruiken om in de zomer te koelen. Een soort natuurlijke airco dus. We gaan onderzoeken of dit systeem mogelijk is met het water uit de Groenlose gracht en de Slinge.

Goede isolatie is belangrijk

Om gebruik te kunnen maken van warmte uit water moet een gebouw goed geïsoleerd zijn. Hoe beter een gebouw geïsoleerd is, hoe minder warmte er nodig is om het gebouw te verwarmen. Isoleren is altijd een goed idee. Warmte die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen. Zeker met de hoge gasprijzen van nu is isoleren een goede investering. Vaak is er ook subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen.

Energieloket Achterhoek

Het Energieloket Achterhoek kan helpen met advies over maatregelen, leningen en subsidies. Kijk op Energieloket Achterhoek voor meer informatie of bel (0314) 82 03 60.

Meer informatie

Lees de Transitievisie Warmte of bekijk de animatiefilm.