Er zijn veel verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Met kleine gedragsmaatregelen kunt u maandelijks al mooie besparingen behalen door bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager te zetten. Heeft u een eigen huis? En gaat u graag een stapje verder? Dan kunt u aan de slag met aanpassingen aan uw woning. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. In dit artikel vertellen we u daarover meer. Ook waar u terecht kunt voor advies.

Een warm huis en toch een lagere energierekening?

Dat kan door uw woning (beter) te isoleren. Zo bespaart u geld en het is beter voor het milieu. Maar hoe kunt u dat het beste doen? Er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Maar als u handig bent, kunt u dit ook zelf doen. De kosten voor het isoleren van uw woning zijn eenmalig, maar de besparing ziet u maandelijks terug op uw energierekening. En het kan bijdragen aan de waarde van uw woning. Naast isoleren is ook ventileren belangrijk. Frisse lucht in huis is prettig en voorkomt problemen met vocht. Ventileer slim! Voorkom dat al uw warme lucht verdwijnt.

 

Duurzaam en zuinig verwarmen

Heeft u wel eens nagedacht over manieren om uw woning duurzaam en zuinig te verwarmen? In de toekomst moeten alle woningen van het aardgas af. U doet er dus goed aan om op tijd hierover informatie te verzamelen. Is uw cv-ketel aan vervanging of onderhoud toe? Denk dan bijvoorbeeld eens aan het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. U vervangt met een warmtepomp uw cv-ketel. Of u plaatst de warmtepomp naast uw bestaande cv-ketel. U verwarmt uw huis dan met veel minder of zelfs zonder aardgas. Voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp kunt u nu nog subsidie krijgen. Extra aantrekkelijk dus om er nu één te nemen!

 

Duurzame energie opwekken

Door zonnepanelen op uw dak te plaatsen kunt u zelf elektriciteit of warmte opwekken. U hoeft dan minder of geen gebruik te maken van energie van uw energieleverancier. Dat is goed voor het klimaat, en u bespaart op je energierekening. Wilt u zonne-energie opwekken, maar kan dat niet op uw eigen dak? Ook dan zijn er mogelijkheden. U kunt namelijk samen met inwoners uit de buurt meedoen met een postcoderoosproject. Met zo’n project worden zonnepanelen op een dak in de buurt gelegd. En wist u dat er nog meer opties zijn om duurzaam energie op te wekken? Vraag ook eens advies over een zonneboiler of PVT-panelen. Een PVT-zonnepaneel is een mooie combinatie waarbij warmte en stroom in dezelfde collector is verwerkt.

 

Tips, subsidies & advies

Wilt u graag verduurzamen, maar weet u niet zo goed waar u moet beginnen? Voor advies kunt u terecht bij Agem Energieloket. Tips over isoleren, ventileren, duurzaam verwarmen en energie opwekken vindt u op www.energieloketachterhoek.nl. Voor het verduurzamen van uw woning zijn diverse leningen en of subsidies beschikbaar. Een overzicht hiervan vindt u op: www.energieloketachterhoek.nl/subsidies-leningen.

 

Twijfelt u welke maatregelen geschikt zijn voor uw woning?

Wilt u bijvoorbeeld weten of de vloer van uw huis geschikt is voor isolatie? En of zonnepanelen op het dak van uw huis voldoende energie leveren? Maak dan een afspraak met een energiespecialist van Agem Energieloket voor een advies op maat via www.energieloketachterhoek.nl/maatregelen/overzicht/bezoek-aan-huis.