Iedereen weet het inmiddels wel: we moeten van de fossiele brandstoffen af en minder energie en water verspillen. Maar als die verduurzaming dichterbij komt, hebben we ineens veel redenen om niet in actie te hoeven komen. We zetten 5 smoezen voor u op een rij – met uitleg waarom wij daar niet intrappen.

1. Ik ben te oud om te verduurzamen

U bent vast niet te oud om uw woning aangenamer te maken. En dat is precies wat u bereikt met betere isolatie. Isolatie is de eerste stap naar verduurzaming. Uw woning wordt minder warm in de zomer en minder koud in de winter. Zo kan de verwarming in de winter een graadje lager. Dat scheelt weer in de energiekosten. Ook zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening. Wilt u ze niet meer kopen? U kunt bij allerlei partijen ook zonnepanelen huren. Zo heeft u zonder investering toch lagere energiekosten.

2. De WOZ-waarde van mijn huis wordt te hoog als ik verduurzaam

De WOZ-waarde van uw woning blijft gewoon hetzelfde wanneer u maatregelen neemt om te verduurzamen. Isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen voegen wel waarde aan uw woning toe. Maar daar heeft u profijt van, geen hogere woonlasten.

3. Ik heb geen geld om te verduurzamen

Veel energiebesparende maatregelen hoeven helemaal niet zoveel te kosten. Het kan al veel schelen wanneer u kieren dichtkit. Bent u een beetje handig? Dan kunt u ook zelf die zolder isoleren. En radiatorfolie is zo achter de verwarming gemaakt. We noemden bij punt 1 al het huren van zonnepanelen zodat u geen eigen investeringen hoeft te doen. Ook zijn er allerlei subsidies en gunstige leningen zodat ook u kunt verduurzamen.

4. Ik heb een huurwoning

Ook in uw huurwoning kunt u een en ander doen om minder energie te verbruiken. Denk aan een waterbesparende douchekop, een douchetimer en LED-verlichting. Veel woningbouwverenigingen zijn bezig met het plaatsen van zonnepanelen op hun woningen. Ook gaan al diverse huurwoningen van het gas af. Informeer eens bij uw verhuurder naar hun duurzame plannen!

5. We hebben toch geen invloed op het klimaat

Wanneer het allemaal ver van uw bed lijkt, die klimaatverandering, begrijpen we dat. Maar u woont toch wel graag in een aangename woning? Door beter te isoleren, zonnepanelen te nemen en andere maatregelen te nemen, bespaart u op uw kosten voor stroom en gas. Zo kunt u lekker blijven genieten en draagt u stiekem toch een steentje bij aan een beter milieu.

Meer informatie

Hebben we u kunnen overtuigen? Of wilt u meer advies over energie besparen, isoleren of gasloos wonen? Het Energieloket helpt u graag! Kijk op Energieloket Achterhoek of bel naar het Energieloket (0314) 820 360. Op donderdag van 9.30 tot 11.30 uur vindt u het Energieloket op locatie in Den Diek in Lichtenvoorde of bel naar het Energieloket (0314) 820 360. Op donderdag van 9.30 tot 11.30 uur vindt u het Energieloket op locatie in Den Diek in Lichtenvoorde.

Verduurzaming